Reklama
 
Blog | Michal Balík

Ruská agresivita je rakovinou civilizovaného světa


Jeho plíživé přibližování se hranicím EU je našim přímým ohrožením (ještě intenzivněji toto nebezpečí zřejmě pociťují v pobaltských republikách, nebo třeba ve Finsku a tradičně také v Polsku). Největší ostudou naší je ale přímá podpora ruské rozpínavosti naší pátou kolonou, od impotentniho mstiveho rezidenta pod vlivem jeho agentské kanceláře, přes zrádné SPD, všehoschopné ANO ovládané aktuálními obchodními zájmy agenta StB , nebo už naštěstí nepříliš vlivné smutné postavy minulosti typu obou klausů, některá hnutí typu chcíplého psa, ale nakonec až po některé mé známé na sociálních sítích.
Analogie kroků Putina a Hitlera před počátkem WWII je doočíbijící. Jediné efektivní řešení, které je zatím ještě nevojenské, je snad znepřístupnění civilizovaneho světa a také většiny jeho produktů rusům obecně. Je zajímavé, jak na zkaženost Západu odkazují nejvíce prominenti agresivního ruského režimu majíce při tom v ruce iPhony a používající počítače a SW západní provenience, kteří si tak rádi užívají svobodné prostředí západních měst a jejichž děti pravidelně studují na západních univerzitách.
Opravdu nelze hledat jakousi střední cestu mezi dobrem a zlem, protože nikam nevede (parafráze výroku V. Havla). Zlo je třeba přesně pojmenovat a za dobro bojovat.
Máme štěstí, že zatím čelíme agresivitě sice nebezpečného ale ekonomicky vzato trpaslíka, kde život většiny lidí mimo center několika větších měst se příliš neliší od života člověka v pozdním středověku (to není výsměch, ale konstatování reality). Mnohem větším nebezpečím ale jednou bude agresivita Číny, kterou jsme nechali vyrůst v ekonomickou mocnost. Pokud se agresi nedokážeme postavit čelem nyní, příště už tu šanci nejspíš mít nebudeme.

Reklama